Sklo, porcelán nebo keramika: Jak si vybrat?

Záludnosti nakupování

Možná jste už při cestě do obchodu nebo při prohlížení nabídky e-shopu rozhodnutí, že si pořídíte právě porcelán. Nebo jste se už dávno rozhodli pro sklo. Případně jste zastánci keramiky a vysnili jste si nádobí právě z ní. Všechno je možné. Ale i tak si při prohlížení různých typů výrobků ještě jednou dobře promyslete, jestli vaše prvotní volba byla skutečně ta nejlepší. Každý z těchto materiálů má totiž určité přednosti i nevýhody. Takže váš vkus by neměl být jediným faktorem výběru.

Sklo

Sklo je oblíbené zejména díky svému estetickému vzhledu. A jelikož je v Česku sklářství populární, tak řada z nás tíhne k tomu, že svým nákupem podpoří tuzemský sklářský průmysl (i když je pravda, že v běžných obchodech většina skleněných výrobků rozhodně z Česka nepochází). Každopádně skleněné nádobí je velmi elegantní a moderní. Spoustě z nás se navíc líbí, že do něj vidíme. Sklo je díky svým jedinečným vlastnostem odolné vůči vysokým teplotám a odolá i většině běžných chemikálií. Takže si klidně koupíte nejen běžné skleničky, ale i pekáče, zapékací misky, různé mističky, tácy a další nádoby pro vaření.

Nespornou výhodou skla je, že jeho povrch je hladký, takže se dobře čistí. Nevýhodou je křehkost – skleněné nádobí se snadno rozbije, ale zároveň může být nečekaně těžké. A cena kvalitních skleněných výrobků může být vyšší než byste čekali.

Porcelán

Porcelán je dalším oblíbeným materiálem pro výrobu nádobí. Lidé si cení jeho elegantního vzhledu, určité neprvoplánové jemnosti a zdobení různými vzory. Porcelán je taktéž vysoce odolný vůči teplu a chemikáliím. A snadno se umývá a čistí. Většinou se z něj vyrábí různé jídelní sety a lidé si obvykle pořizují celé sady, aby měli v kuchyni jednotný styl nádobí. Vyrábí se z něj nejen hrnečky, ale i mísy, tácy, všechny typy talířů, cukřenky, slánky, podtácky a další součásti jídelních servisů, plus různé doplňky.

Velkou nevýhodou porcelánu je, že je také poměrně křehký a může se snadno rozbít. I porcelán může být (podobně jako sklo) nečekaně těžký. Ten lehký je zase velice tenký a je náchylnější k rozbití. A jeho cena se liší podle výrobce – pokud si koupíte kvalitní porcelán od prověřeného výrobce, vyjde vás taková běžná jídelní sada velmi draho (ale zase vám vydrží v původním stavu včetně glazur a malovaných vzorů dlouhá léta) – levný porcelán se může poničit třeba v myčce nádobí nebo ošoupat.

Keramika

Keramika je takový zemitý materiál, který na první pohled působí rustikálně a mnohem robustněji než něžný porcelán. Ale právě proto si ji řada lidí oblíbila. I keramické nádobí je hodně odolné vůči teplu a chemikáliím a používá se nejen pro servírování jídla a nápojů, ale samozřejmě také pro vaření. Keramické nádobí se podobně jako porcelán maluje glazurou, zdobí se různými vzory a barvami a slouží proto i jako oblíbená dekorace na stůl či kamkoliv jinam.

Jaké jsou nevýhody keramiky? Stejně jako předchozí typy, i keramické nádobí se může rozbít a je těžší než porcelán, ale je oproti němu výrazně odolnější. Nevýhodou keramiky je, že může být nečekaně náchylná k poškrábání, takže je potřeba zacházet s ní opatrně. Naopak cena bývá nižší než u předchozích typů – pokud si tedy nehodláte pořídit designové sady nějakého světového návrháře.

Přečtěte si také Proč lidé tolik milují porcelán? nebo Míšeňský porcelán – legenda mezi porcelány.

Fotografie